Lowiz ontmoet Bruno Stas

Lowiz ontmoet Bruno Stas

Ondernemer in de kijker

Elke maand laten we een Oost-Vlaamse ondernemer aan het woord. Nu is het de beurt aan Bruno Stas, Venue Manager bij Eskimofabriek. Naast de grote industriële feestzaal, huist er nu ook The Igloo, een nieuw en innovatief concept waar mensen elkaar halfweg kunnen ontmoeten, ter plaatse of via het internet.

Kan je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Bruno Stas en ik ben recent een vijftiger geworden. Ik heb een achtergrond als bedrijfsadviseur en ben ruim 10 jaar geleden in de Eskimo-familie gerold. De Eskimo-group heeft naast haar bedrijvigheid in de textiel, waar ze ondergoed en nachtgoed ontwerpt en verdeelt, ook Eskimofabriek als feestzaal in de portefeuille. In se ben ik dus niet in de wieg gelegd om in de evenementenwereld te vertoeven, maar gaande weg heb ik mij daar emotioneel meer en meer aan verbonden. Zeker omdat de locatie, een industrieel pand, een grote aantrekkingskracht heeft. Het is leuk om dit verder te zien evolueren.

Eskimofabriek in Gent is een oude textielfabriek uit de jaren 1800. In de jaren ’90 werden er de fameuze 'Eskimofuiven' georganiseerd. Een uit de hand gelopen hobby waarbij te veel mensen op de site kwamen. Om aan de reglementen te voldoen, werd het aantal feestzalen op de site beperkt. Hierdoor kwam een deel van het gebouw vrij voor andere doeleinden en we besloten om er een businesscentrum uit te bouwen. Ondertussen zijn we 5 à 6 jaar bezig en zitten er een 35-tal bedrijven op de site, kmo’s die er elke dag komen werken.

Wat biedt Eskimofabriek voor bedrijven en organisaties?

Naast het businesscentrum hebben we in de Eskimofabriek nog steeds ook de feestzaal (de Kleine Fabriek) die we inzetten voor diverse evenementen. Onze karaktervolle zalen zijn lege ruimtes waar alles mogelijk is: productpresentaties, personeelsfeesten, beurzen, modeshows, TV-shows, maar ook zware fuiven. De faciliteiten zijn daar op voorzien en we kunnen dus veel aan. De fabrieksruimtes zijn in orde op vlak van brandveiligheid, capaciteitsbepaling, nooduitgangen, verwarming, verluchting en verlichting, zodat de eventorganisator zich enkel hoeft bezig te houden met de indeling en aankleding van het evenement.

De locatie werkt erg inspirerend en wordt door organisatoren gekozen om hun boodschap meer kracht bij te zetten. We voelen ons eerder een vehikel dat de uitstraling van het merk mogelijk maakt. Het is ongelofelijk hoeveel creativiteit er mogelijk is. Er zijn creatievelingen die de zaal in volle glorie laten schitteren: ze accentueren de muren en het oud industrieel verleden van het pand.

Als wij de sleutel ’s morgens afleveren en ’s avonds nog eens gaan kijken voor het event start, dan is het heel fijn om te zien hoe je met licht, geluid, mensen en meubilair een sfeer kan creëren en de locatie kunt herwaarderen. We hebben een waaier aan partners die het voordeel hebben ons te kennen, maar je bent vrij om je eigen leveranciers te kiezen. Iedereen die de regels respecteert is welkom. Wij blijven vasthouden aan een polyvalente ruimte waar héél veel mogelijk is.

Jullie lanceerden zopas The Igloo, wat mogen we hiervan verwachten? 

Het is een multifunctionele en innovatieve plek, waar mensen elkaar halfweg kunnen ontmoeten, ter plaatse of via het internet. Het is vooral een plek om content te maken. Je hoeft helemaal geen techneut te zijn, alles is heel eenvoudig en intuïtief te gebruiken. Je springt binnen, neemt plaats, drukt op één knop en je kan zonder stress meteen starten.

The Igloo werd opgesplitst in drie ruimtes: een opleidingsruimte, waarbij opleidingen gegeven en gevolgd kunnen worden, zowel ter plaatse als vanop afstand.  Vervolgens is er een ruimte voor boardmeetings, waarbij vergaderingen worden gefilmd en online gevolgd kunnen worden met interactie. Ten slotte hebben we een creatieve ruimte waar alle faciliteiten aanwezig zijn voor brainstorming en waar je heel creatief kan omgaan met ideeën.

Eskimofabriek heeft er altijd naar gestreefd een ontmoetingscentrum te zijn voor mensen, waarbij we trachten om heel drempelverlagend te zijn voor interacties tussen mensen. Waren dat in het verleden enkel evenementenbezoekers, dan willen wij in de toekomst ook bedrijven en ondernemers verwelkomen. Mensen die hier komen sporten, spelen, business doen,… zijn allemaal welkom. Met de lancering van The Igloo kunnen wij elkaar nu ook online ontmoeten, zo wordt Eskimofabriek nóg meer het magnetisch Noorden van Gent.

Voor welke uitdagingen staan jullie nu?

Wij denken dat er de afgelopen periode veel twijfel was over massale fysieke bijeenkomsten, door de sanitaire toestand van de laatste jaren. De sector heeft hieronder geleden, maar dat komt nu stilletjes aan terug op gang. Wij hebben de indruk dat mensen nog altijd nood hebben om elkaar te ontmoeten én om te feesten… Niet zozeer méér of straffer dan vroeger, maar op andere manieren. Er is een tendens om elkaar te ontmoeten in wat kleinere groepen en er inventiever mee om te gaan.

Als je als ontmoetingscentrum wil blijven bestaan, denk ik dat je evenzeer moet inzetten op fysieke als op digitale ontmoetingen. Daar willen we de komende jaren meer en meer op inzetten. Artificiële intelligentie en blockchain technologie komen stilaan op, we gaan allemaal onze avatar hebben. Als Eskimofabriek in de toekomst iets kan betekenen in de metaverse, als eventlocatie met een hoek af, dan springen we hier zeker op. Absoluut!

Wat boeit jou het meeste binnen de eventsector?

Alles draait rond mensen, vooral hoe de relatie tussen mensen sterker kan worden gemaakt. Niets is fijner om sociaal te kunnen interageren, emoties te zien en te voelen, zowel tijdens een business gesprek als tijdens een dansfeest. Het doorgeven van emoties, dat is gewoon fantastisch. Wij krijgen energie van het event zelf, maar we krijgen nog meer energie door het proces daarnaartoe, door samen iets neer te poten. De energie die samenwerking en interactie losmaakt is soms even sterk als de belevenis van de bezoeker op het event zelf.

Heb je een ultieme tip voor collega-ondernemers in de MICE-sector?

Hoeveel elektriciteit gaat er niet door een hand schudden? Je voelt gewoon dat dat het belangrijkste is in de evenementensector: die elektriciteit, die connectie. Als dat de ultieme tip mag zijn: maak van individuen een groep die sterker is, maak van 1 + 1 meer dan 2. Zowel tijdens de voorbereiding van evenementen, als tijdens de evenementen zelf, waar mensen elkaar ontmoeten.

 

Interesse in Eskimofabriek of The Igloo als eventlocatie? Je bent altijd welkom voor een locatiebezoek ter plekke!

Als Eskimofabriek in de toekomst iets kan betekenen in de metaverse, als eventlocatie met een hoek af, dan springen we er op. Absoluut!
Eskimofabriek_EventCenter_Post.jpg
Flanders Classics - Kleine Fabriek Eskimofabriek.JPG
Diner Eskimofabriek Kleine fabriek.JPG
Bevas - Huwelijk - Eskimofabriek Kleine Fabriek.JPG
Kleine Fabriek
Promenade Eskimofabriek Product voorstelling Winsol
Kleine Fabriek Eskimofabriek