Peter Serneels over de uitdagingen in de MICE-sector

Peter Serneels over de uitdagingen in de MICE-sector

Flexibiliteit is essentieel geworden

Ontmoet Peter Serneels, locatiemanager van De Koolputten.
Hier komt het rijke erfgoed van een voormalig steenkoolbedrijf tot leven, omhuld in een eigentijds concept.

In een wereld waar hospitality, service en beleving de sleutelwoorden zijn, heeft Peter Serneels zichzelf bewezen als een ondernemer die deze waarden hoog in het vaandel draagt. Met een indrukwekkende carrière in de bioscoopbranche en een eigen horecaproject, heeft hij zich nu toegelegd op een bijzondere uitdaging in de provincie Oost-Vlaanderen.

Werken met mensen, voor mensen & tussen mensen

Na 15 jaar lang bioscopen te hebben geopend en geherstructureerd in België en Nederland, voelde Peter de drang om zijn eigen horeca-avontuur te beginnen. Hij koos voor een kleinschalig project, zonder medewerkers, midden in het bruisende centrum van Antwerpen. Zaken van scratch naar succes opwerken is altijd al de uitdaging geweest waar hij naar op zoek was.

"Na enkele jaren werd het echter duidelijk dat mijn passie lag in het werken met mensen, voor mensen, en tussen mensen," vertelt Peter. "Toen een bijzonder project zich aandiende in Oost-Vlaanderen, een provincie waar ik tot dan toe minder bekend mee was, wist ik meteen dat er weer een nieuw, maar vooral uitdagend avontuur op mijn pad lag."

De Koolputten: de perfecte uitvalsbasis voor een zakentrip

De Koolputten biedt bedrijven en organisaties de ideale setting voor vergaderingen, brainstormsessies, teambuildingactiviteiten en presentaties. Voor meetings en businesstrips is de ligging in het Waasland een zeer grote troef. De locatie is centraal gelegen tussen Antwerpen, Gent en Brussel en slechts een steenworp verwijderd van de E17.

Aan de voorkant vindt je een harmonieuze combinatie van receptie en kunstexposities, terwijl de achterkant is omgetoverd tot een restaurant, bar en feestzaal, gehuisvest in voormalige opslagfaciliteiten. De Koolputten diende vorige eeuw als kleine haven voor de op- en overslag van kolen, graan en bouwmaterialen, met een herberg op het terrein. De ruimtes werden volledig gerenoveerd, met als blikvangers de voormalige herberg, nu een expositieruimte, en het terras met uitzicht op de Mirabrug en rivier de Durme.

De Koolputten combineert een eigentijdse uitstraling met het behoud van zijn historische karakter. "Een breed scala aan mensen voelt zich hier thuis," legt Peter uit. "Kunstliefhebbers kunnen genieten van kunstwerken aan de muur, terwijl fijnproevers culinaire kunst op hun bord ervaren. Het is vaak een uitdaging om verschillende doelgroepen een plezierige ervaring te bieden, maar hier lijkt dat als vanzelfsprekend te gaan. Ik ben wellicht het meest trots op de harmonieuze sfeer bij De Koolputten."

Gastvrijheid en gastbeleving

"Het meest boeiende aan mijn werk is het creëren van een totaalbeleving voor medewerkers, klanten en gasten. Een verscheidenheid van gasten voelt zich hier thuis. Vaak is het lastig om verschillende doelgroepen allemaal een plezierige ervaring te bieden, maar hier lijkt dat als vanzelfsprekend te gaan," zegt Peter enthousiast. "Vanaf het moment dat ze binnenkomen tot het moment dat ze vertrekken, wil ik dat ze een onvergetelijke ervaring hebben." Hij voegt toe: "Het geeft me ook veel voldoening om medewerkers uit Afghanistan, Syrië en Oekraïne kansen te bieden en te zien hoe ze openbloeien in ons mooie verhaal."

Flexibiliteit is essentieel geworden

"We merken dat bedrijven, organisaties en zelfs gewone consumenten steeds meer last-minute reserveringen maken," merkt Peter op. "Flexibiliteit is essentieel geworden, en we zien dat mensen op verschillende locaties opties nemen voordat ze op het laatste moment beslissen. We verwachten dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen."

Lokale leveranciers

Voor Peter en zijn team betekent lokaal ondernemen niet alleen er zijn voor bedrijven uit de buurt, maar ook samenwerken met lokale ondernemers. "We streven naar meer variatie in lunches en bieden korting voor herhaalde boekingen," zegt Peter. "We ondersteunen lokale leveranciers, zoals bijvoorbeeld hoppescheuten uit Oppuurs, en huren eventmaterialen lokaal. Zo dragen we bij aan een kleinere ecologische voetafdruk."

Sleutel tot succes

Peter heeft een wijze tip voor collega-ondernemers: "Ondanks de drukke tijden en het feit dat veel van onze collega-ondernemers vaker weer hands-on op de werkvloer staan, wil ik oproepen om te blijven netwerken en samen te komen." Hij voegt toe: "Zie elkaar niet als concurrenten, maar eerder als aanvullingen. Als je merkt dat de buurman of buurvrouw het misschien beter doet, gebruik dat als motivatie om jezelf te verbeteren en vooruit te kijken. Samenwerking en vooruitgang zijn de sleutel tot succes."

 

Wens je meer te weten te komen over De Koolputten?

Contacteer Peter Serneels voor een rondleiding ter plaatse.

thumbnail_31b2b765-aa73-4ce0-a445-27cb129396ab.jpeg
koolputten_website-59.jpg
koolputten-1228.jpg
_dsc3860.jpg
deloitte_ny_koolputten-20.jpg
deloitte_ny_koolputten-11.jpg
deloitte_ny_koolputten-7.jpg
koolputten-379.jpg
rsz_180214_kpw_13_©_stijn_bollaert_1.jpg
koolputten-1344_2_d.jpg