Lowiz ontmoet Elise-Marie Valcke

Lowiz ontmoet Elise-Marie Valcke

Ondernemer in de kijker

Elke maand laten we een Oost-Vlaamse ondernemer aan het woord. Nu is het de beurt aan Elise-Marie Valcke, zakelijk coördinator voor Design Museum Gent. Ze werkte eerder ook al als evenementencoördinator in de filmindustrie en horeca. Lees mee en ontmoet deze veelzijdige en ambitieuze vrouw.

Kan je jezelf even voorstellen?

Ik ben Elise-Marie Valcke, sinds juli 2020 werkzaam als zakelijk coördinator voor Design Museum Gent. Tijdens de eerste lockdown werd ik geconfronteerd met een plotse werkstop, ik was sales en events coördinator voor de Gentse hospitality group MTM Group. Een dag voor de deadline van de vacature zakelijk coördinator stuurde mijn beste vriendin deze door en het was de start van een nieuw avontuur. Maar de wereld van design en cultuur is me niet nieuw, integendeel het werd mij met de paplepel meegegeven: mijn zus is actrice, mijn vader werkte als directeur van Design Vlaanderen, mijn plusmama voor de universiteit van Gent en mijn mama en pluspapa werken in de televisie-industrie. Tijdens reizen en weekends bezochten we vaak musea en theatervoorstellingen, dus werken in een museum is voor mij toch echt een droom die werkelijkheid wordt. 

Wat biedt Design Museum (in de toekomst) voor bedrijven en organisaties?

Design Museum Gent wil de toekomst inzetten op een brede duurzame manier. We starten daar onder meer mee met de bouw van onze nieuwe vleugel DING, waarmee we nog meer het museum naar de stad wensen te brengen en vice versa. We hopen een breed publiek te bereiken, waaronder bedrijven en organisaties. Door samenwerkingen uit te bouwen die verder gaan dan een standaard sponsorcontract brengen we designers met bedrijven in contact, doelgroepen met organisaties en spelen we als museum een verbindende rol hierin. Met Design Fest Gent (22 april - 1 mei 2022), een 10-daags festival dat we organiseren met een consortium van verschillende cultuur- en onderwijsorganisaties, zetten we een eerste duidelijke stap. In het volledig leeggemaakt museum organiseren we niet enkel een expo waarbij werk van ontwerpers wordt getoond, ook de bedrijven die instapten in Design Fest Gent krijgen een platform en werken hier samen met designers. De installaties die ze tonen zijn doordacht, origineel en een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen verschillende sectoren. Daarnaast betrekken we de bedrijven in het brede gamma aan workshops en lezingen die plaatsvinden gedurende deze 10 dagen. Het is de start van een goede tweejaarlijkse traditie. 

Gevel van Design Museum Gent
Exterieur Design Museum Gent

Corona verandert de meeting- en logiessector. Welke veranderingen verwacht je nog? 

We zijn nog creatiever geworden met het ontvangen van mensen. We stappen misschien zelfs weg van netwerkmomenten met heel veel personen en proberen ze op een duurzamere manier samen te brengen. 
Daarnaast denk ik dat eenmaal we Covid de baas zijn, iedereen nog verheugder zal zijn om nieuwe zaken te ontdekken. 

Wat is jullie toekomstvisie binnen de Gentse event- en meetingsector?

Wij wensen onder meer met de nieuwe vleugel DING – het sluitstuk van het museum met onder andere een eventruimte met panoramisch uitzicht op de binnenstad – deel uit te maken van het aanbod van impactvolle én originele locaties in de historische binnenstad. 

Maar mijn toekomstvisie specifiek is dat we nog meer naar samenwerking gaan. Het is zo zalig om geïnspireerd te raken door collega’s en andere projecten. Samenwerkingen hebben in mijn bescheiden mening altijd een positief effect op ondernemen en ondernemingen. Design Museum Gent staat met DING klaar om ook grotere events te ontvangen zoals bijvoorbeeld congressen.

Cultuur kan altijd overal en met iedereen een match zijn, zolang je maar mensen blijft prikkelen om te kijken.
Elise-Marie Valcke

Wat is jullie visie op lokaal ondernemen?

Lokaal ondernemen en ondersteuning bieden aan lokale initiatieven is een belangrijk aspect binnen ondernemen en hoort deels ook bij de functie van een museum. We proberen een verbindende actor te zijn, dragen ons steentje bij in het Gents Kunstenoverleg, werken samen met Refu Interim en steunen de lokale horeca wanneer we events organiseren. 

Hoe brengen jullie cultuur en het bedrijfsleven samen?

Cultuur kan altijd overal en met iedereen een match zijn, zolang je maar mensen blijft prikkelen om te kijken. We organiseren veel en vaak activiteiten waaronder lezingen, talks en rondleidingen waarbij we ook de bedrijven uitnodigen om ze op de hoogte te brengen van wat er leeft in de designwereld en hoe men kan bijdragen en wat die wereld voor hen kan betekenen.

Heb je een ultieme tip voor collega-ondernemers in de MICE sector?

Blijf trouw aan jezelf en luister altijd naar wilde ideeën. Vaak zijn die de start van iets moois.  

 

Design Fest Gent vond plaats van 22 april tot 1 mei in het leeggemaakte Design Museum en op diverse andere locaties in de stad en werd mede mogelijk gemaakt dankzij Provincie Oost-Vlaanderen.