Lowiz ontmoet Serge Platel

Lowiz ontmoet Serge Platel

Ondernemer in de kijker

Elke maand laten we een Oost-Vlaamse ondernemer aan het woord. Nu is het de beurt aan Serge Platel, eigenaar en zaakvoerder bij CheckpointA, gespecialiseerd in het uitnodigingsproces en efficiënte bezoekersregistratie.

Kan je jezelf even voorstellen, Serge?

Ik ben Serge Platel, ingenieur van opleiding en heb meer dan 20 jaar ervaring in de event-, festival- en sportwereld. Ik heb 2 toffe kinderen samen met mijn fantastische vrouw, die ook werkzaam is in de eventsector. Als ontspanning speel ik graag golf.

Na mijn studies startte ik bij Artsen Zonder Grenzen, werkte ik in Rusland en China om uiteindelijk terug naar België te keren. Bij Festival van Vlaanderen leerde ik de eventsector kennen en creëerde ik OdeGand. Ik werkte enkele jaren bij KAA Gent maar liet uiteindelijk de ondernemer in mij spreken door in 2019 een bedrijf over te nemen dat Abusol heette, nu gekend als CheckpointA.

Wat biedt CheckpointA voor bedrijven en organisaties?

CheckpointA verzorgt de volledige flow van uitnodiging tot inschrijving, vlot onthaal, badges en snelle check-in voor elk event. 

We ontzorgen de organisator op vlak van bezoekersregistratie en onthaal: vanaf de uitnodiging tot het moment dat de persoon effectief binnenkomt. Onze klant hoeft zich geen zorgen te maken en kan zich 100% concentreren op wat er in de zaal of op het domein gebeurt.

Enerzijds bouwen we tijdelijke registratiewebsites, die ons in staat stellen om een correcte en gedetailleerde rapportage aan de klanten te geven. Inschrijvingen kunnen zeer complex zijn (met limieten, betalingen, facturatie, workshops, opladen van digitale informatie,…). Hoe complexer de inschrijvingen, hoe sneller men bij ons komt aankloppen. 

Anderzijds verzorgen wij ook het onthaal van deze evenementen. Dit kan puur onthaal met scanning zijn, zodat je weet wie er aanwezig is of wie bv. op een bepaald uur buiten is geweest. Dit kunnen we combineren met badge printing (live of pre-printed), waarbij we alle soorten badges kunnen voorzien voor congressen, beurzen of netwerkevents.

Check-in met gezichtsherkenning bieden we ook aan. Op buitenlandse beurzen begint het op te komen, maar vooral in Azië is het schering en inslag. Daar nemen ze zelfs de metro via gezichtsherkenning.

Je nam het bedrijf in 2019 over, hoe blik je terug op de voorbije periode?

Na 4-5 maanden was corona daar plots. Dit bracht ons bijna 2 jaar tot stilstand. Hierdoor had ik wel tijd om het product en het bedrijf dat ik gekocht had beter te leren kennen en opportuniteiten te detecteren. Never waste a good crisis, zeggen ze. Dat probeerden we door bepaalde zaken te ontwikkelen, stappen te zetten binnen onze digitalisatie en ons platform performanter te maken. Gelukkig is de eventsector opnieuw full force. Sinds midden april is het alle hens aan dek om onze klanten te plezieren en gebeurt er heel veel waar wij mogen aan meewerken.

Als ik spreek met eventorganisatoren, zowel van evenementenbureaus als van bedrijven, merk ik op dat ze onderbemand en veel meer belast zijn dan vroeger. Er is nood aan partners zoals ons zodat ze deels ontlast kunnen worden.

Voor welke uitdagingen staan jullie nu?

In eerste instantie zijn wij kostafhankelijk van personeelskosten. Na de indexstijging begin dit jaar, komt er nog één aan. Als je ze samen optelt kom je bijna aan 20%. Wat wil zeggen dat als je met 8-9 personen werkt, voor 2 extra mensen zal betalen maar met hetzelfde aantal mensen blijft werken. 

Bij ons is er geen Oost-Europese helpdesk, wij zijn allemaal Belgische (project)medewerkers en softwareontwikkelaars. Voortdurend zijn we op zoek naar talent uit de IT-sector. Aangezien we geen start-up zijn, hebben we geen financiële steun van een geldschieter die gelooft in het product. En kunnen we ook geen fantastische aanbiedingen doen om personeel aan te trekken.

Als kleine kmo hebben we bovendien een extra uitdaging omdat we niet de massa hebben van een groot bedrijf om bepaalde zaken op te vangen. Op korte termijn is het natuurlijk uitkijken naar wat de crisis brengt en of dit een weerslag zal hebben op de eventsector. Het zal niet zo evident zijn om een groot personeelsfeest te geven als het bedrijf het moeilijk heeft. Maar anderzijds hebben we tijdens corona gemerkt dat er een grote nood is naar B2B-evenementen, congressen, beurzen… dus die zullen wel blijven doorgaan, ondanks de crisis. 

Wat boeit jou het meeste binnen de eventsector?

De creativiteit, die zo typerend is aan de eventsector. Maar ook het toewerken naar de piek van een evenement, het uur ‘nu’ van elk event, het moment wanneer het moet gebeuren en alles moet wijken. Het evenement zal plaatsvinden, wat er ook gebeurt, en dat geeft een bepaalde rush die deuren opent. Je kan zaken realiseren die je anders nooit zou kunnen realiseren. En daarna is het ook gedaan. Het duurt geen jaren om een project af te werken en een prachtig resultaat neer te zetten.

Wat is jouw toekomstvisie binnen de Gentse en de Oost-Vlaamse eventsector?

Waar laat ik mijn evenement doorgaan, om op een gepaste manier mijn klanten of mijn bezoekers te ontvangen en hen de juiste feeling mee te geven? Dat is absoluut zorg nummer één. 

Locatie is uiterst belangrijk voor de eventsector. Ik kijk enorm uit naar de ontwikkelingen die zullen gebeuren in het ICC, dat wordt een prachtig huis. Ook bij Flanders Expo, één van de grotere spelers, wordt er volop geïnvesteerd. En uiteraard niet te vergeten, biedt The Arena in de Ghelamco ook enkele originele mogelijkheden. Oost-Vlaanderen scoort zeker niet slecht qua infrastructuur.

Bereikbaarheid is een aandachtspunt, want ook daar zullen duurzame stappen gezet worden en tot op heden is de wagen nog altijd heel belangrijk voor gelijk welk event. Ligging op wandelafstand van een station bijvoorbeeld, is altijd goed.

Het Oost-Vlaams karakter, met zijn bourgondische inslag, is een enorme troef voor het realiseren van een mooi en aangenaam evenement. Bovendien is men in de regio zeer creatief, waardoor ik zeer hoopvol ben voor de toekomst van onze Oost-Vlaamse MICE-sector.

En heb je nog een ultieme tip voor collega-ondernemers in de MICE-sector?

De basis is een goede organisatie, en die moet er sowieso zijn. Maar hoe spring je er uit? Hoe ga je opvallen? Dat doe je door creativiteit te integreren op alle niveaus: van catering tot ticketing. Creativiteit kan zich op vele manieren uiten. De luxe kunstplanten van Faek bijvoorbeeld zijn echt geweldig. Hoe ontvang ik beursgasten? Hoe maak ik er een unieke beleving van? Dat zal altijd primordiaal zijn. Zorg dat je creatieve mensen om je heen hebt als ondernemer, om zo het verschil te kunnen maken!

We ontzorgen de organisator op vlak van bezoekersregistratie en onthaal: vanaf de uitnodiging tot het moment dat de persoon effectief binnenkomt.

Wens je na het lezen van dit artikel meer informatie?
Bekijk ook de pagina van CheckpointA of contacteer Serge rechtstreeks via mail.

Check in onthaal evenement scanner badgeprinter Checkpoint A
CheckpointA event bezoekersregistratie onthaal